Papiaments leren – 5 redenen om een start te maken

Papiaments leren

Bon bini! Heb je dat wel eens gehoord? In de hele wereld spreken zo’n 250 duizend mensen Papiaments. Papiaments is een Creoolse taal die (vooral) wordt gesproken op de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. Wil jij ook Papiaments leren? Lees hier 5 redenen waarom wij denken dat het leren van de taal echt een aanrader is.

5. Papiaments wordt veel gesproken in Nederland

Of het nu een collega, medestudent of buur is; de kans is groot dat je iemand kent die van de ABC-eilanden komt! Zou het niet gaaf zijn een gesprek te kunnen starten in zijn of haar taal? Al ken je maar een paar zinnen, je kan er vast indruk mee maken!

4. Ga goed voorbereid op reis

Ga je binnenkort op reis naar de ABC-eilanden? Of het nou voor vakantie, stage of je werk is: de lokale taal spreken is bij elke reis een voordeel. Hoewel vrijwel iedereen op de ABC-eilanden Nederlands kan spreken, wordt er over het algemeen onderling wel in het Papiaments gecommuniceerd. Door Papiaments te leren kan je je beter in gesprekken mengen en heb je natuurlijk meteen een leuk gespreksonderwerp!

3. Vliegende start

Misschien wist je het nog niet, maar je hebt al een vliegende start gemaakt met het leren van Papiaments. De taal zit vol met woorden met een Nederlandse herkomst. Zie bijvoorbeeld de volgende woorden:

– Potlood (A: potlood, BC: pòtlot)

– Boekhandel (A: boekhandel, BC: bukhandel)

– Wiel (A: wiel, BC: wil)

Kan je echt even niet op een woord komen? Over het algemeen is het helemaal niet erg als je even een woordje Nederlands of Engels in je zin mengt.

2. Instapniveau

Vergeleken met talen als Nederlands, Duits en Frans is Papiaments een taal met een overzichtelijke opzet. Binnen de taal zijn er nauwelijks vervoeging en wordt er op een overzichtelijke manier omgegaan met geslachtsvormen en meervoud.

Enkele voorbeelden:

Mi taIk ben
Bo taJij bent
E taHij/zij is
Nos taWij zijn

1. Aruba, Bonaire en Curaçao

Dit zijn eigenlijk drie redenen om Papiaments te leren. Echter zouden we dan een keuze moeten maken! Alle eilanden zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Of je nu gaat voor de natuur, de zee of om lekker tot rust te komen, elk eiland heeft een unieke ervaring te bieden.

Wil je beginnen met Papiaments leren? Begin dan eens met het maken van je eerste les of neem hier eens een kijkje in het woordenboek!

Lees hier meer over het Papiaments woordenboek.

Meer weten over Aruba? Lees dan hier verder.

Gerelateerd

Reactie achterlaten